Aluevaalikirjoitus nro 2 – Onko Keski-Pohjanmaalla jatkossa toisen luokan kansalaisia?

Marinin punavihreä hallitus sai viime kesänä vihdoin ja viimein puskettua maakuntauudistuksen läpi. Alkuperäinen tarkoituksena oli sujuvoittaa sote-palveluita ja siinä sivussa kääntää Suomi OY -nimisen maan valtiontalous syöksykierteestä kohti nousukierrettä. Näin yritettiin jo muutaman vaalikauden ajan siinä onnistumatta. Nyt uudistus meni läpi, mutta millä hinnalla ja millaisella himmelillä? Maakunnan asukas, sinusta tehtiin tuplamaksaja.

            Minusta tärkeintä asiaa ei ole otettu puheeksi aluevaaleista. Aluevaltuustolla ei ole verotusoikeutta ja alueet saavat rahoituksena valtiolta tietynsuuruisina rahasäkkeinä. Kun rahat loppuvat tästä säkistä, niin sitten säästetään, lopetetaan terveysasemia ja heikennetään sote-palveluja. Tälläkin hetkellä monet ehdokkaat markkinoivat itseään soteasiantuntijoina, mutta onko heillä tullut mieleen, mitä tulevaisuudessa käy lainsäädännön valuvikojen seurauksena?

            Aluevaltuustoon ei ole kiintiöity jokaiselle itsenäiselle kunnalle edustajanpaikkoja, ja sen takia jotkin kunnat jäävät ilman edustajaa. Edellisessä kappaleessa totesin rahoituksen tulevan valtiolta. Mitä jos käy niin, että aluevaltuusto koostuu enimmäkseen maakuntakeskuksen asukkaista ja tulevalla kaudella rahat loppuvat kesken? Silloin maakuntakeskus vie ja jokilaaksot, eli ”periferia” vikisevät. Olen sen verran kyyninen, etten usko siihen jaloon ajatukseen, miten myös maakuntakeskuksen väki ottaisi myös jokivarsien asukkaat huomioon esimerkiksi palveluverkon rakenteessa. Rahojen puute on joillekin keskittämisen peruste.

            Korruptioriski on valtava. Maaseudun tulevaisuus uutisoi (20.9.2021), miten aluevaltuustoja koskevaan lainsäädäntöön on luotu erillinen puoluetukiautomaatti. Suurimmat hyötyjät ovat yllättäen vanhat puolueet Keskusta, SDP ja Kokoomus, jotka muutenkin kannattavat tätä järjestelmää. Miksi? Sillä varmistetaan veronmaksajien rahojen vuotaminen alueellisten puoluepolitrukkien palkanmaksuun ja rakenteellisen korruption betonointiin. Aluevaltuustojen pitäisi olla demokratian välineitä, ei lypsyautomaatteja, kuten ne joillekin puolueille tuntuvat olevan. Näin ei voi jatkua.

            Olen ehdolla näissä aluevaaleissa voidakseni varmistaa ainakin sen, että alueella on edustaja, joka kuuntelee asukkaiden huolia ja murheita, edustaa jokilaakson asukkaita tasapuolisen kohtelun aikaansaamiseksi ja torjuu korruptiovaaraa. Perussuomalainen puolue on ollut ja on edelleen vaihtoehto suomalaisille, siksi kannustan jokaista vaaliuurnalle, nyt päätetään terveydestäsi – jatkuuko päätöksenteko ja edunvalvontasi terveenä vai sairaana.

Manolis Huuki, Valtiotieteiden kandidaatti

Kaupunginvaltuutettu (Ps.), Kaupunginhallituksen VPJ,

Aluevaaliehdokas, Kannus

Pile of Euro Notes by Images_of_Money CC BY 2.0.

Kirjoitus on julkaistu Lestijoki-lehdessä 6.1.2022

Jätä kommentti

40 − = 38