Jussi Niinistö osoitti päivän uutisoinnin perusteella olevansa aika pihalla siitä, mikä on Puolustusvoimien ja suomalaisen yhteiskunnan tahtotila puolustuspoliittisissa kysymyksissä.
Perustuslain 127 § säätää, että niin miehillä kuin naisilla on velvollisuus osallistua Suomen puolustukseen kriisi- ja sota-aikana. Tällä hetkellä tuota pykälää sovelletaan lainsäädännössä yleisellä miehiä koskevalla asevelvollisuudella ja kokonaisuutta täydentävällä naisten vapaaehtoisella asepalveluksella, jolloin me saamme koulutettua tarvittavasti ihmisiä reserviin.
Tämänpäiväiset puheet menevät julkisuudentavoittelun piikkiin ja vaikka olen Niinistön kanssa huolissani Puolustusvoimien rahoituksen riitttävyydestä, niin tarviiko siihen edes julkisuustemppuna heitää mitään niin järjetöntä kuin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen edes hetkittäistä pysäyttämistä?
Vierailin huhtikuun puolessa välissä Pääesikunnassa ja olin erikseen nimeämättömän kenraalikuntaan kuuluvan kanssa keskustelemassa Suomen maanpuolustusjärjestelyjen sisällöstä, mikä toimii, mikä ei ja mitä pitäisi uudistaa. Vierailun yksimielinen ja tutkittu lopputulema oli se, että nykyjärjestelmä on riittävän toimiva ja siihen ollaan tekemässä päivitystä ”kansalaispalveluksen” (uudistus hakee vielä nimeään) muodossa, mistä etenkin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva on puhunut yleisölle Porin Suomi Areenan yhteydessä. Pääsanomana: ”Maanpuolustus kuuluu kaikille ja naiset voivat osallistua siihen monella eri tavalla.”
Kansalaispalvelus olisikin todennäköisesti Sveitsin ja Ruotsin mallin mukaisesti ”väestösuojelussa” toimimista, eli opeteltaisiin taitoja, miten sota-aikana yhteiskunta pyörii kotirintamalla, vedenjakelua järjestettäisiin tarvittaessa, sähkökatkoja varten varauduttaisiin ja opeteltaisiin pommisuojien rakentamista ja sen sellaista.
Jatkossa olisi hienoa, jos päädyttäisiin jatkamaan nykykäytäntöä ja naisille ulotettaisiin maanpuolustusvelvoitteen mukaisesti kaksi vaihtoehtoa A) joko suorittaa asepalvelus vapaaehtoisesti B) suunnata kansalaispalvelukseen.
Jussi Niinistön julkisuudenhakuiset puheet ovat esimerkki taantumuksellisesta ajattelusta, joka rikkoisi nykyisen jo hyvin toimivan järjestelmän olemassaolon. Nykyistä järjestelmää tulee uudistaa keksimättä pyörää uudelleen (romuttamalla nykyjärjestelmää), mutta järjestelmäpäivitys (kansalaispalvelus naisille) olisi hyvä lisä, joka veisi tasa-arvoa eteenpäin.