Hyvinvointimme vakuutus on vapaakauppa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkakaudesta on kulunut jo lähes kolmasosa. Trump lupasi vaalikampanjan aikana tehdä Yhdysvalloista mahtavan. Yksi perustavanlaatuinen vaalilupaus oli Kiinan haastaminen maailmankaupassa. Keväästä 2018 lähtien on käynyt selväksi, miten Trump on ollut tosissaan lupauksensa kanssa. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen täysi kauppasota odottaa kulman takana. Kauppasodan poliittisena seurauksena EU:n ja Yhdysvaltojen keskinäinen luottamus saa kovan kolauksen. Kuluttajien tapauksessa tuotteiden hinnat kallistuvat ja kaupankäynti vähenee.
Vapaakauppa on ollut osa Yhdysvaltojen menestystä ja vaurauden kasvua aina toisen maailmansodan lopusta lähtien. Ilman maailmanlaajuista kauppaa valtioiden välillä nykyisin tuntemamme Yhdysvallat olisi edelleen maailman suurin talous, mutta ympäröivä maailma olisi köyhempi. Ilman toisen maailmansodan jälkeistä Marshall-apua ja vapaakaupan edistämistä Eurooppa ei olisi päässyt jaloilleen ja elintasomme olisi huomattavasti pienempi nykyaikana. Trumpin esittämät tullit vahingoittavat maailmantaloutta ja lyhyellä aikavälillä nämä toimet luovat epävarmuutta markkinoille. Euroopan Unionin jäsenmaissa näemme tyhjiä hyllyjä kaupoissa tiettyjen kulutustavaroiden osalta. Lisäksi kansalaisten kyky ostaa tuotteita heikkenee tullien nostaessa tuotteiden hintoja.
Vientiriippuvaisille valtioille maailmankaupan hyytyminen on katastrofaalista, mikä lisää kotimaisia konkursseja vientituotteiden jäädessä tehtaan varastoon ja työntekijöiden joutuessa työttömäksi. Suomi kuuluu tähän kategoriaan: meillä ei ole tarpeeksi vahvoja kotimaisia markkinoita, minkä takia ulkomaankauppa on meille elintärkeää. Elintarviketeollisuuden puolella on positiivisessa mielessä havahduttu globalisaatioon ja HK vie nykyisin sianlihaa Kiinaan kasvavan keskiluokan tarpeisiin – tärkeä esimerkki, miksi vapaakauppa hyödyttää meitä. Suomalaiset työpaikat eivät synny jatkossa kotimaisten kuluttajien lompakkojen avulla, vaan vetoapua on haettava myös maailmalta. Vapaakauppa on viime kädessä Suomen hyvinvointivaltion henkivakuutus: ilman toimivaa kaupankäyntiä emme voi rahoittaa nykyistä sosiaaliturva- ja yhteiskuntajärjestelmäämme.
Edustamani Kokoomusnuoret osoittaa 16.7.2018 mieltään Trumpin ja Putinin tapaamispäivänä. Venäjää kritisoimme itäisen Ukrainan miehityksestä ja Venäjän demokratiakehityksen heikentymisestä. Yhdysvaltoja kritisoimme vientitullien ja protektionismin kasvusta ja vapaakaupan halveksunnasta. Onneksi maailma on muutettavissa ja Trumpin politiikka lienee vain lyhyt U-käännös taaksepäin Yhdysvaltojen politiikassa.
 
Manolis Huuki, valtiotieteiden ylioppilas
Pohjanmaan Kokoomusnuoret
Julkaistu 13.7.2018 Pohjalainen -sanomalehdessä.

Jätä kommentti

6 + = 16