Korpelan Voiman tilanne on vakautettava

Kannuksen kaupunginvaltuuston kokouksessa 6.6.2022 kuultiin pitkiä puheenvuoroja Korpelan Voiman kuntayhtymän  nykytilanteesta. Puheenvuoroissa tuotiin esille, kuinka yhtiössä ei ole tänä keväänä osattu edes tehdä muodollisia päätöksiä laillisella tavalla. Huolestuttavinta oli kuulla, miten Korpelan Voima oli ottanut sekä käteislainaa että takaisvastuita miljoonien edestä. Muodolliset päätökset näistä lainoista oli hoidettu ala-arvoisesti, peräti mainitun laillisuuden rima alittaen. Navetankulmalta kuultujen puheiden perusteella syytävä sormi osoittaa ensisijaisesti toimitusjohtajan suuntaan – hän on vastuussa yhtiön operatiivisesta toiminnasta ja asioiden valmistelun laillisuudesta yhtiön hallitukselle.

Korpelan Voiman hallituksen ja erityisesti puheenjohtajan on puututtava epäkohtiin ja tarvittaessa kehotettava ja peräti seurattava toimitusjohtajan toimintaa, mikäli se ei täytä mielestäni kahta asiaa. Ensiksi, kuntayhtymän on keskityttävä toiminnassaan olennaiseen, tässä tapauksessa edulliseen sähkön myyntiin ja varmistettava edellytyksen yhtiön menestykselle. 

Toisekseen, kuntayhtymän päätöksenteon on oltava ehdottomasti Suomen lain mukaista, jokaista pilkkua myöten. Olemme sen velkaa kuntalaisille. Kannuksen kaupunginhallituksen kokouksessa 7.6.2022 päätimme evästää Korpelan Voiman hallitusta puuttumaan päätöksenteossa jo tapahtuneisiin rimanalituksiin ja toimia jatkossa lain kirjainta noudattaen, vaikka lakimieheen tukeutuen, ellei päätöksiä osata vieläkään päättää lain kirjaimen mukaisesti.

Jokaisen Korpelan Voiman osakaskunnan, maakuntamme asukkaan ja asiakkaan etu on toimintakykyinen sähköyhtiö. On huolestuttavaa, mikäli näitä mainittuja epäkohtia ei saada korjattua riittävän ajoissa. Yritystoiminnassa jokainen kuukausi ratkaisee onko lopputulos menestys vai täystuho. Toivon tilanteen korjautuvan syksyyn mennessä. Nyt omalta osaltani annan asiaan työrauhan, koska olemme evästyksemme hallituksena antaneet yhtiön hallitukselle.

Manolis Huuki, Valtiotieteen kandidaatti

Kaupunginvaltuutettu (Ps.), Kaupunginhallituksen VPJ

Kuva: ”Energy, Carol Stream, IL” by danxoneil is licensed under CC BY 2.0.

Jätä kommentti

+ 2 = 3