Senaattori John McCainin muistokirjoitus

Yhdysvaltain senaattori John McCain on nukkunut pois 81-vuotiaana.
 
McCain oli merkittävä yhdysvaltalainen poliitikko, jonka merkitys oli äärimmäisen suuri Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa ja myös ulkopolitiikassa.
 
Sotilasperheen vesana hän suuntasi Annapoliksen laivastoakatemiaan, valmistui laivaston lentäjäksi, selvisi kesällä 1967 Lentotukialus Forrestalin tulipalosta ja saman vuoden syksyllä Pohjois-Vietnamilaiset ampuivat hänen koneensa alas.

 Viiden vuoden, kidutusta sisältäneen sotavankeuden jälkeen hän selvisi elossa, toipui kidutuksesta ja palasi aktiivipalvelukseen. 1980-luvun alkuun tultaessa hän myös päätti jättää aktiivipalveluksen ja siirtyä politiikkaan. McCain eläköityi laivastosta kommodorin arvossa.
 
Politiikassa hän tuli tunnetuksi oman tiensä kulkijana, minkä takia hän saikin lempinimen ”Maverick”. Edustajainhuonekausien jälkeen hän tavoitteli paikkaa senaatista ja pääsi läpi Arizonasta, jossa hän tuli legendaarisen Barry Goldwaterin tilalle.
 
McCain oli maltillinen republikaani, jolle oli tärkeää toimiva talous ja yhteistyö yli puoluerajojen erilaisissa kiistakysymyksissä olivat hänelle tärkeitä voimavaroja (mm vaalirahoituksen Lex McCain-Feingold v. 2002). Viimeisimpänä ja mistä McCain tullaan muistamaan on 2017 heinäkuun äänestys senaatissa, jolloin hän esti EI-äänellään republikaaneja kaatamasta 7 vuoden ikäistä Obamacare -terveydenhoitouudistusta.
 
Ulkopolitiikassa McCain oli vankkumaton läntisten arvojen ja keskinäisyhteistyön ajaja. Syksyllä 2013 hän vieraili Ukrainan Kiovassa kannustamassa kansalaisia toimimaan sen puolesta, mikä on oikein, hän on liputtanut sotilasliitto Naton puolesta ja vaalinut yhteystyötä kaikkien länsimaiden kanssa.
https://twitter.com/elinalepomaki/status/1033565197825462274
https://twitter.com/ikekanerva/status/1033633362194391040
Tervehdin iloiten suomalaista uutisointia, koska McCain oli merkittävä yhdysvaltalainen poliitikko, joka voidaan laskea valtiomieskategoriaan siitäkin huolimatta, että hän hävisi vuoden 2008 presidentinvaaleissa Barack Obamalle.
 
Lepää rauhassa ja kiitos kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Euroopan ja Suomen hyväksi.
 
Rest in peace and thank you for all what you have done for Europe and Finland! 🇫🇮🇺🇸

Jätä kommentti

19 − 16 =