Ei unohdeta menneitä uhrauksia

Suomi viettää kansallista veteraanipäivää lauantaina 27.4.2024. Suomen viimeisimmän sodan päättymisestä tulee tuolloin täyteen 79 vuotta. Sotiemme veteraanien keski-ikä lähestyy jo 99 vuotta ja veteraanisukupolven rivit ovat kutistuneet harvoihin. Riski tämän sukupolven muiston haalistumisesta – peräti unohtamisesta on läsnä.

Ukrainan sota toimii muistutuksena meille suomalaisille, miksi kansallisen maanpuolustuksen ylläpitäminen on ollut ja on edelleen keskeisimpiä periaatteitamme. Vain vahvoja asevoimia ja laajaan reserviin perustuvaa asevelvollisuusjärjestelmää ylläpitämällä voimme vähentää Suomen riskiä sotilaallisen hyökkäyksen kohteena. Nato-jäsenyys on tärkeä lisä suomalaisen maanpuolustuksen vahvistamisessa – emme ole enää yksin.

Kannuksen kirkon pihamaalla on yli sadan viime sodissa kaatuneiden hautakivet. Nämä miehet antoivat kalleimman uhrinsa – henkensä jokaisen suomalaisen puolesta. Näitä uhrauksista kertovia muistokiviä on muissakin kunnissa sadoittain. Meillä on moraalinen velvoite muistaa veteraanisukupolvien perintö tänäkin päivänä.

Manolis Huuki, valtiotieteiden maisteri

Luutnantti (res.)

Kirjoitus on julkaistu Lestijoki-lehdessä 2.5.2024
Kuva: Joni Mäki-Petäjä

Jätä kommentti

+ 51 = 61