ISIS-palaajia ei saa sanoa terroristeiksi!

Oululainen kansanedustajaehdokas Janne Heikkinen (Kok.) julkaisi illasta 4.4.2019 Facebook-sivuillaan julkaisun, missä hän toteaa vaalimainoksensa tulleen hyllytetyksi sisältönsä takia. Heikkisen Facebook-julkaisun teksti on luettavissa myös tästä (kursivoitu osa):

”Koin tänään poliittisen urani merkillisimmän hetken, kun sain puhelun paikallisesta sanomalehdestä, että tämä maksettu lehti-ilmoitukseni on päätetty hyllyttää.*

En olisi voinut uskoa, että Suomessa sananvapauden raja tulee vastaan tällaisessa aiheessa. Olen johdonmukaisesti kannattanut sitä, että ainoa oikea kansainvälinen tapa on tuomita terroristiseen järjestöön liittyneet ja sen toimintaa tukeneet henkilöt YK-tuomioistuimessa paikan päällä Syyriassa tai Irakissa.

Suomen tulee luonnollisesti kantaa vastuunsa täältä lähteneistä jihadisteista maksamalla tuomioiden täytäntöönpanosta aiheutuvat kustannukset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kiistattomia maanpettureita tulisi ottaa takaisin maahamme.

Aihe on niin tärkeä, että en suostu vaikenemaan tästä. Toivottavasti saan teidät mukaan JAKAMAAN tätä mainosta, jotta viestini menee perille: Terroristijärjestön toimintaan osallistuneella ei ole asiaa takaisin Suomeen!

*Muutettu klo: 15.45: Journalistiliitto ei ole suositellut mainoksen hyllyttämistä, vaan heitä konsultoitiin liittyen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämän perusteella lehti päätti julkaisematta jättämisestä.”


Muutama lause johti julkaisematta jättämiseen – onko reilua?

Heikkisen vaalimainoksen pienimuotoinen lause ”Ei ISIS-palaajia Suomeen” oli näemmä liikaa suomalaiselle journalismille. Ihmettelin illasta tätä päätöstä, koska Heikkinen on ottanut kantaa siirtolaisuuteen ja kansainväliseen terrorismiin maltillisella vakavuudella.

5.4.2019 Journalistiliiton viestintäpäällikkö Maria Pettersson otti yhteyttä Jannen Twitter-tilin kautta osallistumalla julkiseen keskusteluun. Pettersson siis sanoo, ettei heiltä ”siis ole kehotettu olemaan julkaisemasta” mainosta. Samassa twiittiketjussa Pettersson tosin vihjaa Journalistiliiton lakimiehen maininneen ”kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja että päätoimittaja on vastuussa lehdessä julkaistusta materiaalista”. Voitte lukea seuraavista kuvankaappauksista keskustelun jatkon ja tehdä omat johtopäätöksenne, mikä oli mainoksen ongelma. Lisään tähän yhteyteen myös kuvankaappauksen Jannen Facebook-sivun kommenttiketjusta.

Tämä kuva ei kelvannut lehtimainokseksi.


Maria Petterssonin keskustelu Jannen kanssa 4-5.4.2019 1/2
Maria Petterssonin keskustelu Jannen kanssa 4-5.4.2019 2/2
Maria Petterssonin kommentti Janne Heikkisen Facebook-sivulle 5.4.2019

Terrorismikeskustelu on uudenajan suomettumista

Kylmän sodan aikana (1947-1991) välisenä aikana Suomessa oli muutama tabuaihe, mistä ei saanut missään tapauksessa puhua politiikan areenoilla tai joutui eristetyksi poliittisessa järjestelmässä. Yksi näistä teemoista oli Neuvostoliiton arvostelu ja epäkohtien nostaminen. Oli suorastaan julkinen salaisuus, miten Suomessa itsesensuuri rehotti – arvostelun kohteen ei tarvinnut erikseen huomauttaa, mikä on julkaisukelpoista.

Janne Heikkisen mainoksen hyllyttäminen muutaman lauseen takia kertoo siitä, miten kiihottamispykälän käyttö on mielivaltaistunut. Jannen tapauksessa voidaan todeta, että Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on 30.5.2013 julistanut ISIS:in terroristijärjestöksi. On siis täysin absurdia, miten tosiasioista ei saisi puhua. Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle lähes 80 henkilöä, jotka muodostavat turvallisuusuhan Suomen valtiolle ja meille muille Suomen kansalaisille. On siis täysin perusteltua ottaa aiheeseen kantaa myös näin vaalien yhteydessä.

Tulisi myös huomioida, että toisin kuin populistisissa piireissä, niin Heikkinen (kuin Atte Kaleva Helsingistä) esittää ratkaisuvaihtoehdoksi kansainvälisen, YK:n alaisen sotatuomioistuimen perustamista Irakin ja Syyrian alueelle, minkä avulla taisteluihin lähteneet tuomittaisiin näistä raaoista rikoksista ihmisyyttä vastaan.Kissa nostettava pöydälle!

Ikävät asiat tulee käsitellä julkisuuden kautta, maltillisen vakavasti. Ei tehdä tietyistä keskusteluaiheista tabuja Suomessa. Siirrytään suomettumisen tieltä kohti julkista keskustelua.

Jätä kommentti

97 − 92 =