Avoin kirje Kokoomusnuorten puheenjohtajaehdokkaille

Arvoisat puheenjohtajaehdokkaat Janne Heikkinen ja Daniel Sazonov. Olette tehneet keväällä 2015 tärkeän päätöksen hakea Kokoomuksen Nuorten Liiton seuraavaksi puheenjohtajaksi. Takana ovat niin vaalikampanjointi kuin itse neuvoa-antava sähköinen jäsenäänestys. Lauantaina selviää, kumpi teistä luotsaa Kokoomusnuoria seuraavan kaksivuotiskauden ajan.
Avoin kirjeeni koskee nyt viimeisen kuukauden aikana havaitsemiani epäkohtia vaalikampanjoinnin aikana. Olette tehneet yhdessä taustajoukkojenne kanssa pitkää ja kärsivällistä vaalityötä sekä kesällä että nyt syksyllä. Kuitenkin nyt viimeisen kuukauden aikana olen saanut huomata ja muilta kuulla, miten tunteet ovat nousseet pintaan molempien kannattajajoukkojen keskuudessa.
On esimerkiksi käyty kiivaita väittelyitä sosiaalisen median keskusteluissa oman ehdokkaan puolesta – asiasta keskustelemisessa ei ole sinänsä mitään ongelmaa, mutta jokaisen tulisi muistaa hyvän keskustelun pelisäännöt – ei arvostella ihmisten äänestyspäätöstä eikä erityisesti mennä henkilökohtaisuuksiin. Kävi miten tahansa, niin liittomme on tosiasiallisesti saamassa uuden puheenjohtajan. Täten toivonkin kummaltakin teistä aitoa johtajuutta rauhoittaa omaa kannattajakuntaa niin, ettei ylilyöntejä pääsisi enää viime metreillä tapahtumaan. Molempien kanssa keskustelleena teillä on siihen mahdollisuus ja auktoriteetti.
Toki ihmisluontoon kuuluu tunnepohjaisuus, eikä sitä tulisi itsessään kieltää. Toivonkin käsi sydämellä molempien ehdokkaiden olevan reiluja tuloksen julkistamisen jälkeen – hävinneellä osapuolella on oikeus olla häviöstä harmissaan, mutta vain sopivan verran aikaa tappion jälkeen. Ei olla katkeria, vaan pidetään katse tulevaisuudessa ja kiitetään vastapuolta menneestä puolesta vuodesta. Pyritään lujittamaan järjestön toimintaa eikä hajottamaan sitä sisäpuolelta. Olkaamme siis poliittisena nuorisojärjestönä esimerkillisiä ja toteutetaan aitoa jäsendemokratiaa.
Liittokokous on tärkeä paikka, sillä viime kädessä tulevan puheenjohtajan valitsevat liittokokouksessa läsnä olevat valtakirjalliset edustajat. Täten jäsendemokratiamme on edustuksellista ja on verrattavissa valitsijamiesvaaleihin. Tällainen vaalitapa sisältää riskin neuvoa-antavan äänestyksen manipuloimiseen, jos valitsijamiehet eivät äänestä neuvoa-antavan äänestystuloksen mukaisesti.
Esimerkiksi hypoteettisessa sähköisen jäsenäänestyksen 55-45 tuloksessa jokaisen tulisi äänestää aidon demokraattisesti selkeän voittajan puolesta, jotta enemmistön tahdon yli ei käveltäisi. Hyvin tiukassa 50-50 –tilanteessa ratkaisevana pitäisin valitsijamiesten omaa harkintaa. Toivon siis kummankin edustajan sitoutuvan äänestystuloksen kunnioittamiseen, jos jäsenäänestyksen tulos on selkeä toisen puolesta.
Miksi siis kirjoitan asiasta? Meidän tulee Kokoomusnuorina pyrkiä siihen, että olemme julkisuudessa esillä oikeiden toimintaperiaatteiden toteuttamisen ja korkean moraalin kautta. En halua nähdä tilannetta, missä nuorisojärjestömme ei kunnioita jäsenäänestyksen tulosta. Pahimmassa tapauksessa tällainen ongelma siirtyy median puitavaksi. Tästä olisi haittaa niin nuorisojärjestölle kuin myös emopuolueelle (joka hyvinkin todennäköisesti myös puuttuisi tällaiseen tilanteeseen. Mennään siis sääntöjen mukaan ja vältetään myös kielteistä mediajulkisuutta, sillä sitä me emme tarvitse. Tämä siis allekirjoittaneen näkemyksenä sekä Janne Heikkiselle, että Daniel Sazonoville, joilta toivon johtajuutta ja vastuunkantoa tuloksen julkistamisen jälkeen.
 
Ystävällisin terveisin
Manolis Huuki, valtiotieteiden ylioppilas
 
Kokoomuksen Nuorten Liitto valitsee nykyisen puheenjohtaja Susanna Kosken seuraajan 6.-8.11.2015 82. liittokokouksessaan Turussa. Ehdokkaina ovat Janne Heikkinen Kempeleestä ja Daniel Sazonov Helsingistä.

Jätä kommentti

44 − 41 =