Hallituksen raskas taakka

Torstaina 8.10.2015 Yleisradio julkaisi Taloustutkimuksen teettämän gallupin poliittisten puolueiden kannatuksesta edelliseltä ajanjaksolta. Kyseinen tilasto oli yllättävä, sillä hallituksessa mukana olevien Perussuomalaisten kannatus on pudonnut 10,7 prosenttiin aikaisemmasta mittaustuloksesta (15,0 %). Tämä on suuri pudotus yksittäiseltä puolueelta, koska Kokoomuksen ja Keskustan kannatus yhdessä on laskenut ”vain” 2,2 % viimekertaisesta. Mikä hallituksessa kansanomaisesti todettuna mättää?
Suurin yksittäinen syy kokonaisuudessaan on se, miten hallitus on tarttunut ongelmiin päättäväisesti edelliseen Kataisen ja Stubbin sateenkaarihallitukseen verrattuna. Juha Sipilän vauhti ei ole ollut entuudestaan tuttu vanhoille puolueille, ammattiyhdistysväelle eikä myöskään kansalle. Tämä näkyy kansan muutosvastarintaisessa mielialassa, vaikka maamme on tienhaarassa. Kärjistetysti sanottuna olemme matkalla joko menestykseen tai tuhoon valtiona. Kulman takaa ilmestynyt epävarma taloudellinen kasvu vaatii raskaita päätöksiä tehtäväksi.
Perussuomalaisten kohdalla raju kannatuksen lasku johtuu selvästi hallituksessa mukana olemisesta. Perussuomalaiset on niin tuore puolue, ettei sille ole ehtinyt syntyä pysyvää kivijalkakannatusta kansan parissa toisin kuin esimerkiksi Kokoomuksella, Keskustalla tai SDP:llä, joiden historia ulottuu sadan vuoden taakse, Suomen itsenäistymisen aikoihin.
Lisäksi populismin hyödyntäminen toimii väliaikaisena nostattajana, mutta ei rakennusaineena, jolla pysyvä kannatus sementoitaisiin – tämän vuoksi moni on pettynyt ensimmäisten kuukausien jälkeen ja siirtynyt kannattamaan oppositiossa olevia puolueita. Tämä on valitettavaa, koska politiikassa asioiden muuttuminen ei tapahdu ”nyt” tai ”heti”, vaan muutos vaatii aikaa ja erityisesti kärsivällisyyttä nähdä asiat pitkällä aikavälillä. Tätä Perussuomalaisten tulee viestiä kannattajilleen, jotta kannatus pysyisi korkeana.
Hallituksella on siis raskas taakka kannettavana. Kolmen ässän hallitus voidaan nähdä olevan vastuussa sadonkylvöstä – Keskusta ohjaa hevosta, Kokoomus kylvää sopivimmat siemenet ja Perussuomalaiset työntää otsa hiessä kylvökonetta eteenpäin. Kaikki osallistuvat raskaan taakan hoitamiseen tarkoituksenaan kylvää tulevaisuuden siemenet, joista me kaikki jonain päivänä toivottavasti pääsemme nauttimaan. Vaarana ovat toki pellon yllä parveilevat linnut, jotka haittaavat kylvötyötä. Nämä on otettava myös huomioon, mutta niistä ei saa tehdä ylitsepääsemätöntä ongelmaa.
 
Manolis Huuki – Kokkolan Seudun Kokoomusnuorten PJ

Jätä kommentti

7 + 1 =