Puoluekokousaloite 56: Kokoomuksen edistettävä sotilaallisen valmiuden lakeja

ALOITE                                                            8.4.2016
 
KOKOOMUKSEN EDISTETTÄVÄ SOTILAALLISEN VALMIUDEN LAKEJA
 
Kokoomuksen tulee edistää tällä hallituskaudella sotilaallisten valmiuslakien uudistamista. Itä-Ukrainassa käynnissä oleva sota ja Venäjän sotilaallinen aktivoituminen ovat esimerkkejä siitä, miten nykyiset sotilaallista voimaa sisältävät konfliktit voivat muodostua ja täten myös eskaloitua päivissä, jopa tunneissa.
 
Krimin kriisin (2014-) seurauksena venäläisiä maahanlaskujoukkoja lennätettiin Venäjän alueelta Ukrainalle kuuluvan Krimin alueelle. Päätös joukkojen lähettämisestä tehtiin joidenkin kymmenien tuntien jälkeen siitä, kun Ukrainan parlamentti oli äänestänyt presidentti Viktor Janukovytsin erottamisesta.
 
Venäjän toteuttama sotilaallinen operaatio Ukrainan alueelle osoittaa sen, miten Venäjän asevoimilla on korkea kyky toteuttaa muutaman päivän viiveellä laajoja sotilasoperaatioita niin Kaukoidässä kuin manner-Euroopassa.
 
Pohjanmaan Kokoomusnuoret kehottaa Kokoomusta edistämään Puolustusministeriön kaavailemaa lakiuudistusta, joka toteutuessaan antaa ylipäällikölle mahdollisuuden asettaa 25 000 reserviläistä hyvin lyhyessä ajassa tarvittavaan sotilaalliseen valmiuteen.
 
Lisäksi Kokoomuksen on edistettävä lakimuutosta, joka sallisi varusmiesten käytön myös ennalta arvaamattomissa kriisitilanteissa, joissa sotilaallista voimaa tai terroritoimintaa käytetään Suomen suvereniteetin horjuttamiseksi. Yksilönoikeudet on otettava näitä lakiuudistuksia tehtäessä huomioon, mutta niistä ei tule tehdä estettä prosessin etenemiselle, sillä suurta kuvaa tarkasteltaessa asevoimiemme nopea toimintakyky on varmistettava ja etulyöntiasemamme säilytettävä mahdollisessa kriisitilanteessa.
 
Edellä mainitun perusteella Pohjanmaan Kokoomusnuoret esittää, että hyväksyessään aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta sekä kehottaa eduskuntaryhmää toimimaan siten, että aloitteen asiasisältöä ja kaavailtuja valmiuslain uudistamisprosesseja edistetään tällä vaalikaudella aloitteessa esitettyjen perustelujen pohjalta.
Puoluehallitus esitti puoluekokoukselle aloitteen hyväksymistä. Aloite hyväksyttiin.

Jätä kommentti

33 + = 42