Syksyä kohti

Kannuksen uusi valtuusto kokoontui kesäkuun 14. päivä. Henki oli hyvä ja paikanjako sen mukainen. Kesän mittaan olen lukenut paikallislehdestä mm. palautetta uuden valtuuston hyvästä yhteishengestä. Tähän on helppo yhtyä, sillä 15.6.2017 pidetyssä koulutustilaisuudessa tahtotila mm. vanhustenruoka-asian hoitamiseksi oli suurta ja puoluerajat ylittävää.
Valtuuston jäsenten tulee perehtyä lähestyviin sote- ja maakuntauudistuksiin. Sote-uudistus vie terveydenhuollon valtionrahoituksen maakuntatasolle päätettäväksi. Tämä tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että jokaisen maakunnan keskus ”vetää kotiinpäin” ja muut vikisevät. Keski-Pohjanmaan tapauksessa Kokkolasta tulee maakuntakeskus ja alueen ympäröivät kunnat näivettyvät entisestään. Ovatpa kokkolalaiset maakuntavaltuutetut jo nyt myöntäneet suoraan, että heidän tavoitteena on lopettaa lähikuntien julkiset palvelut ja täten lisätä Kokkolan vetovoimaa verrattuna esimerkiksi Toholampiin tai Kannukseen.
Kannus ei selviä Kokkolan uhasta tai sote-uudistuksen aiheuttamasta lovesta kaupungin budjettiin ilman merkittäviä toimia. Viime valtuustokauden aikana kritisoitiin erityisesti Kannuksen yrityspalvelujen roolia kaupungin elinvoimaisuuden ja yrittäjämyönteisyyden edistämisessä: Toiminta ei ollut täysin onnistunutta, koska emme saaneet houkuteltua Kannukseen uusia yrittäjiä. Toisaalta valonpilkahdusta on nähtävissä, sillä viimeisessä valtuuston kokouksessa eläkkeelle jäänyt senaattori Erkki Koski teki aloitteen yrityksiä varten tarkoitetun vastaanottohallin perustamisesta. Erityisen kiitoksen annan Kannuksen Yrittäjille, jotka ovat aktiivisesti toimineet tänä kesänä edistääkseen Kannuksen vetovoimaisuutta.
16.8.2017 Kaupungintalolla järjestetään tilaisuus, jossa pohditaan Kaustiselle aukeavan litiumkaivoksen hyödyistä ja hyvistä sivutuloksista paikalliselle elinkeinoelämälle. Jokainen maailman uutisia seurannut tietää, että Pariisin ilmastosopimuksen toteutumiseksi mm. sähköautoilla korvataan polttomoottorilla toimivat autot. Mitä sähköauto sitten tarvitsee liikkuakseen? No litiumia tietysti auton akkuihin! Tässä onkin hyvä pähkinä purtavaksi niin kannuslaisille ja jopa naapuripitäjien valtuutetuille, miten voimme lisätä alueemme elinvoimaisuutta.
Kuntavaaleista on kulunut jo neljä kuukautta. Kannus sai ison liudan uusia valtuutettuja sekä osalla jatkui mandaatti paikallisena senaattorina. Henkilökohtaisella tasolla tarkasteltuna tulin valituksi kaupunginvaltuustoon ja kiitokset kuuluvat paikallisille äänestäjille. Kiitos teille. Kuten olen tähän asti sanonut omasta politiikanteosta, niin vaalit käydään neljän vuoden välein ja vaalityö tehdään neljän vuoden aikana. Risuja ja ruusuja otan vastaan joka päivä – laittakaa siis palautetta, niin pistetään Kannus kuntoon.
 
Manolis Huuki, valtiotieteiden ylioppilas
Kaupunginvaltuutettu (Kok.)
 
Kirjoitus julkaistu elokuun Lestijoki-lehdessä.

Jätä kommentti

− 1 = 1